ßeta


Share with your friends how much you like wineinbg.net

Вино и печалба

Не мога да възпра радостта си от намалените напоследък цени на някои хубави български вина. Вижте Contemplations, Halla и Twins на Катаржина или пък Bin 40 CS на Санта Сара. Намалението в цената за Санта Сара-та почти удря 50%, което си е направо революционно за нашия пазар. Имам подозрения за някои от факторите, които обуславят това намаление - криза, изчистване на складови наличности или просто достигнато прозрение, че едно нещо струва толкова, колкото хората са готови да плащат за него.

Етикет, бутилка, тапа – всичко това играе второстепенна роля. Най-големия отличителен белег на едно вино преди да сме го опитали си остава цената. Сигурно е, че на всеки му се пие вино по 100 лева (както и всеки иска да си има порше), само че уви – купуваме си вино (и не само) според възможностите си. Понякога имаме повод и се изхвърляме (не само с виното), но ако се изхвърляме за дълго не е добре. За справки - виж строителния сектор.

И да – въпреки, че за някой от нас виното е стока от първа необходимост, за „масовия потребител” сигурно не е точно така. И когато нещата опрат до простата сметка %алкохол на литър, виното винаги попада между най-неефективните напитки. И когато хората започнат да си правят сметката, лафовете за божествената напитка вече не вървят. И мисля е съвсем логично пазарните възможности да диктуват пазарните цени – на виното и на всичко друго. И когато пазара се свива, цените е редно да сторят същото.

Като цяло се получава малко кофти, защото когато всички производителни искаха да има по голяма винена култура сякаш никой не вдяваше, че за да я има, трябва и хубавото вино да е по широко достъпно. Сега, когато доброто вино дай боже стане и остане по-широко достъпно, потреблението така ще се е свило, че пак няма можем да постигнем така желаното увеличение на изпито количество вино на глава от населението.

Но както казват, когато някой губи – винаги има някой който печели. Тези дни истинските почитатели печелят по-добро вино на по-добра цена.


-----
От доста време се чудя как да обвържа пиенето на вино с печалба - този път почти успях.Added by demiro - 28 Dec 2009

Comments [2]
1maketo
22 Jan 2010 20:35
 Cenite na Katarzyna Estate kogato napraviha parvite si vina biaha s po 2-3 leva po evtini ako ne se laza. Sega poevtiniava no dano tona ne e za smetka na ka4estvoto
2eva
03 Jan 2017 23:43
 Здравейте!Интересувам се от цената на каберне совиньон Горчивка 1994г.?Някой има ли представа?

Please login to comment.