ßeta


Share with your friends how much you like wineinbg.net

Хубавия етикет и кой стои зад него

Вярвам, че стоейки пред рафта в магазина и виждайки две вина на една и съща цена, човек винаги ще избере това с по-хубавия етикет. Поне аз действам така… а и неосъществения художник/дизайнер/архитект в мен явно винаги ще ме подтиква да го правя.

До не чак толкова отдавна винената ни продукция не можеше да се похвали с някаква забележителна визия – имаше вина с направо плачевен етикет. И сега има, но вече се намират наистина трудно. Повечето вина имат прилични етикети, а не-малко са на абсолютно световно ниво. Много знайни и незнайни дизайнери стоят зад визията на българските винени бутилки, но едно име сякаш блести над всички останали.

Дами и господа – представяме ви… Йордан Желев.

За пръв път го засякох като гледах етикетите на вината на Драгомир и определено се впечатлих. Рядко дотогава бях срещал толкова добро съчетание на дизайн и печатни материали. Личеше си, че човекът има не само талант, но и че доста добре си познава къде-какво-как може да се отпечата. От тогава следя портфолиото му в Behance. Лесно може да се проследи развитието му – има качени и 10 годишни работи. Но дори и те, колкото и несравними да са с днешните му етикети, са над средното ниво. Бих препоръчал на всеки винопроизводител, който не работи с Йордан (а те май не са чак толкова много) или да се свърже с него, или да каже на сегашните си дизайнери да погледнат какво прави той и ако не могат да измислят нещо по-добро, то поне да не падат много под стандарта, поставен от него.

Наскоро видях последното попълнение – новите етикети на +359 на Вила Любимец. Няма какво да кажа – снимките сами говорят. От мен само едно голямо браво.


Източник: www.epixs.eu

За да завърша само ще кажа, че това, което Йордан прави за българското вино е добро. Върши си работата както трябва – продукта му е завършен и даже бих се осмелил да кажа съвършен. Сега само остава да се надяваме, че и всички останали, от които зависи съдържанието на бутилките ще си вършат по същия начин и тяхната работата.Added by demiro - 02 Feb 2010

Comments [0]

Please login to comment.