91.7

Vinica 2008

Виница 2008

Quick rate: Barely drinkableAverage (Insignificant)GoodVery goodAstonishing
Opinions: 3   Your rating: -
Other rating(s) Bacchus: -
 DiVino: -
Producer:
Zagreus (Загрей)
Country:
Bulgaria (България) 
Vintage:
2008
Other vintages: 
2007 [91.3]
 2009 [92]
 2010 [92]
Variety:
Mavrud (Мавруд)
€ 14.32  
Added by sharko
21 Sep 2010

1 2
Winemaker's notes:
Това вино е направено от 100% Мавруд. Гроздето е сушено на открито в продължение на 2-3 месеца. По този начин е направена естествена концентрация на захарите и киселините. Стареене 7 месеца в нови бъчви от български дъб. Pезултатът е впечатляващо, плътно и екстрактно вино с невероятен вкус, аромат и потенциал за стареене. Чудесно за консумация вино с дивеч и зрели сирена! Алкохол: 14,5 %.
Вино Загрей Мавруд Джансис Робинсън за Виница Мавруд - червеното вино, което винарна "Загрей" смята за своя запазена марка, привлече вниманието на един от най-известните винени автори в света, британката Джансис Робинсън. Обявявайки Виница за вино на седмицата на сайта си www.jancisrobinson.com миналата година, Робинсън поздрави винарната за създаването на "едно толкова необичайно, амбициозно и успешно вино от класическия за България сорт мавруд". Според нея Виница е напълно в състояние да промени в положителна посока възгледите на британци за българските вина. Интересът на винения критик към това вино отчасти се дължи на необичайната - поне за региона - технология за направата му. След гроздобера маврудът се суши на открито два-три месеца, докато захарите и киселините в него се концентрират по естествен път. Този метод е широко използван в североизточна Италия за вина като Амароне, но и иновативен за България.
"Вкусът на това вино, несъмнено, говори за тонизиращи свойства. Тук има висока концентрация на феноли от всякакъв тип - цвят, танини, вкус, и затова виното се нуждае от храна с присъствие. Според мен Виница ще се съчетава добре с яребица, еленско месо или друг вид месни ястия с изразен вкус", пише Робинсън. Тя описва виното като "очарователно, с леки смолисти оттенъци". "То не притежава горчивите черешови нотки на вина като Валполичела Рипасо, но затова пък има кисело-сливовия кадифен характер на Мавруда. Плодът е свеж, чист и апетитен и доказва, че в този случай някой явно знае как се прави вино", заключва Робинсън.

[Blog it]

Register with us and you will also be able to add this wine to your Wine Journal, Cellar, Wish List and Favourites. Go ahead - sign up.
Where to buy it
How to drink it
Food: -
Cheese: -
Temperature: 16 °C
Nice Legs
From the Reading Room
The ruvilets of wine that roll down the inside of the glass after a wine has been swirled are called legs in UK and USA. The Spanish call them tears; the Germans - church windows. Some wine drinkers look for great legs, falsely believing that nicely shaped legs )and who knows what that means) ...
Comments & Ratings
1shuggielee
18 Oct 2011
91
a fantastic, surprisingly light but complex red wine
2sharko
28 Oct 2011
 
3rms
01 Nov 2011