92

Vinica 2010

Виница 2010

Quick rate: Barely drinkableAverage (Insignificant)GoodVery goodAstonishing
Opinions: 1   Your rating: -
Other rating(s) Bacchus: -
 DiVino: -
Producer:
Zagreus (Загрей)
Country:
Bulgaria (България) 
Vintage:
2010
Other vintages: 
2007 [91.3]
 2008 [91.7]
 2009 [92]
Variety:
Mavrud (Мавруд)
€ 13.29  
Added by sharko
09 Dec 2012

Winemaker's notes:
Това вино е направено от 100% Мавруд. Гроздето е сушено на открито в продължение на 2-3 месеца. По този начин е направена естествена концентрация на захарите и киселините. Стареене 7 месеца в нови бъчви от български дъб. Pезултатът е впечатляващо, плътно и екстрактно вино с невероятен вкус, аромат и потенциал за стареене. Чудесно за консумация вино с дивеч и зрели сирена! Алкохол: 14,5 %.
Вино Загрей Мавруд Джансис Робинсън за Виница Мавруд - червеното вино, което винарна "Загрей" смята за своя запазена марка, привлече вниманието на един от най-известните винени автори в света, британката Джансис Робинсън. Обявявайки Виница за вино на седмицата на сайта си www.jancisrobinson.com миналата година, Робинсън поздрави винарната за създаването на "едно толкова необичайно, амбициозно и успешно вино от класическия за България сорт мавруд". Според нея Виница е напълно в състояние да промени в положителна посока възгледите на британци за българските вина. Интересът на винения критик към това вино отчасти се дължи на необичайната - поне за региона - технология за направата му. След гроздобера маврудът се суши на открито два-три месеца, докато захарите и киселините в него се концентрират по естествен път. Този метод е широко използван в североизточна Италия за вина като Амароне, но и иновативен за България.
"Вкусът на това вино, несъмнено, говори за тонизиращи свойства. Тук има висока концентрация на феноли от всякакъв тип - цвят, танини, вкус, и затова виното се нуждае от храна с присъствие. Според мен Виница ще се съчетава добре с яребица, еленско месо или друг вид месни ястия с изразен вкус", пише Робинсън. Тя описва виното като "очарователно, с леки смолисти оттенъци". "То не притежава горчивите черешови нотки на вина като Валполичела Рипасо, но затова пък има кисело-сливовия кадифен характер на Мавруда. Плодът е свеж, чист и апетитен и доказва, че в този случай някой явно знае как се прави вино", заключва Робинсън.

[Blog it]

Register with us and you will also be able to add this wine to your Wine Journal, Cellar, Wish List and Favourites. Go ahead - sign up.
How to drink it
Food: -
Cheese: -
Temperature: 16 °C
By the bowl or by the stem
From the Reading Room
Wine is served in stemware because the temperature at which wine is served can have a profound impact on the tastes and the enjoyment it yields. Wine glasses should always be held by the stem of the glass rather than the bowl since the heat of your hand will quickly warm the liquid.
Comments & Ratings
1sharko
09 Dec 2012