ßeta


Share with your friends how much you like wineinbg.net

Мурведр

Мурведр е родом от Испания. Известен е и като Monastrell. В края на средните векове, Монастрел е пренесен в Прованс от испанския град Murviedro.
До катастрофата, причинена от филоксерата, Мурведр е водещият сорт в Прованс. Докато повечето сортове са лесно податливи на присаждане с устойчиви подложки, Мурведр се оказва по-жилав. Така повечето производители в Châteauneuf-du-Pape, след наложителното възстановяване на техните масиви се отказват от Мурведр, в полза на по-устойчивите и лесни за култивиране сортове като Гренаш. Подходяща подложка се намира чак след Втората световна война. До тогава, Мурведр вирее само в пясъчните почви на Бандол, но вината се купажират с Гренаш и Сензо.
От края на 60-те години на миналия век Мурведр бързо възстановява позициите си в Южна Франция. Голяма заслуга за това има Jacques Perrin от Château de Beaucastel, който промотира Мурведр, като основният сорт на червените вина на шатото.
В Новия свят Мурведр доското бе по-известен като Mataro – на името на град до Барселона, откъдето сортът е бил пренесен. Бароса в Австралия и Калифорния са два примера на добри тероари за Матаро. С увеличаването на популярноста на вината от долината на Рона, името Матаро отстъпва на френското Мурведр.
Вината са силно обагрени, богати и кадифени, с аромати на зряла слива и ягода като млади, и кожа, трюфели и дивеч след известно отлежаване. Животинските нюанси често са силни и лесно могат да бъдат сгрешени с Бретаномицес. Със стареенето, при добрите вина, тези аромати се развиват в посока кожа и пръст.
Вината са чудесен акомпанимент на печени на фурна или скара меса със зеленчуци, или на патица с гъби. Тези ястия пасват на землистия характер на виното.
Source: /www.twofriendswines.com
Added by rms - 14 Sep 2009

Comments [0]

Please login to comment.